ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΓΕΛ Μύρινας 2015-2016

 

Αρχική       ·     Μονές Χίου       ·     Μονές Λέσβου      ·    Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Χίο

ΛΕΣΒΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ (ΛΕΙΜΩΝΟΣ)
 

Γενική άποψη της Ι.Μονής

 

Ο ιδρυτής και κτήτορας  της Ι.Μ. Άγιος Ιγνάτιος

 

Εσωτερικό Ιερού Ναού

 

 

Η Μονή Αγίου Ιγνατίου, γνωστή ως Μονή Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη συμπληρώνει σύντομα πέντε αιώνες συνεχούς λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, κατά την παράδοση πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού, και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Σήμερα τιμάται στο όνομα του αγίου ιδρυτή της.

Από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα η Μονή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία του νησιού, αλλά και στους ευρύτερους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Το πλούσιο πολιτιστικό υλικό της Μονής αποτελεί μάρτυρα της μακράς της παράδοσης, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη της περιοχής της Καλλονής και γενικότερα της Λέσβου.

Οι συλλογές της Μονής περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το Αρχείο των ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων της.

Η υπό επίσκεψη διαδικτυακή πύλη για τη Μονή και την Ψηφιακή της Βιβλιοθήκη έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη του λειμωνιακού πολιτιστικού περιεχομένου, την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ψηφιακό πληροφοριακό υλικό της Μονής Λειμώνος και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων φορέων για την συντήρηση του πολιτισμικού θησαυρού της.

 

ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Ο άγιος Ιγνάτιος, ο οποίος πριν γίνει μοναχός ονομαζόταν Ιωάννης Αγαλλιανός, είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές της Λέσβου κατά το 16ο αιώνα. Oι πληροφορίες για τη ζωή του δεν είναι σαφείς. Φαίνεται πάντως ότι γεννήθηκε περίπου το 1480 στο χωριό Φάραγγας της Καλλονής.

Παιδί ιερέα, υπηρέτησε και ο ίδιος το χωριό του ως έγγαμος ιερέας. Ο αγιογράφος που συνέταξε το κείμενο του Βίου του τον παρουσιάζει να έχει από την παιδική του ηλικία κλίση προς το μοναχικό βίο. Ακολουθώντας όμως το θέλημα του πατέρα του νυμφεύθηκε την ευσεβή Μαρία. Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας και διορίστηκε εφημέριος στο Φάραγγα. Όταν η σύζυγός του και όλα τα παιδιά του, πλην ενός, του Μεθοδίου (τον οποίο γνωρίζουμε επειδή ακολούθησε και αυτός το μοναχικό βίο στη Μονή Λειμώνος), πέθαναν απο λοιμό αποφάσισε να ασκητεύσει.

Σε πολύ μικρή απόσταση απο το Φάραγγα βρισκόταν μια ερειπωμένη εκκλησία, το κατά την παράδοση καθολικό της βυζαντινής Mονής «Παναγίας της Mυρσίνης», όπως αναφέρεται σε πατριαρχικό έγγραφο του 1331 μ.X.. Ανοικοδόμησε το ναό, ο οποίος βρισκόταν στην ιδιοκτησία της οικογένειάς του και εγκαταστάθηκε εκεί, μαζί με τον γέροντα πλέον πατέρα του Μανουήλ και το γιό του Μεθόδιο. Έχτισαν νέα κτίρια και ίδρυσαν ένα μικρό μοναστήρι.
Όταν στη μονή συγκεντρώθηκαν πολλοί φιλομόναχοι χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες, ο άγιος αποφάσισε να ιδρύσει στη «Μυρσινιώτισσα» γυναικείο μοναστήρι και να εγκαταστήσει τους μοναχούς σε άλλο σημείο, όπου βρισκόταν ναός αφιερωμένος στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, σε οικόπεδο που ανήκε επίσης στην οικογένεια των Αγαλλιανών. Iδρύθηκε έτσι η Mονή Λειμώνος, με ηγούμενο τον ίδιο τον άγιο.

Tο Mάρτιο του 1530 ο Ιγνάτιος συνέταξε τη Διαθήκη του, η οποία σώζεται σε δύο χειρόγραφα της μονής. Η Διαθήκη του –συμπληρωμένη και από τρεις ακόμη μεταγενέστερες επιστολές του αγίου προς την ηγουμένη και τις μοναχές της Mονής Mυρσινιωτίσσης– απετέλεσε κατ’ ουσίαν το Τυπικό, βάσει του οποίου λειτούργησαν οι δύο μονές, τις οποίες ίδρυσε ο άγιος. Λίγο μετά τη σύνταξη της Διαθήκης του, ο άγιος ταξίδεψε στην Kωνσταντινούπολη. Eνώ βρισκόταν στή Bασιλεύουσα, απεβίωσε ο τότε Mητροπολίτης Mηθύμνης Mακάριος και ο άγιος εξελέγη απο την Iερά Σύνοδο του Πατριαρχείου διάδοχός του.

Tο έτος της κοίμησής του είναι αμφιλεγόμενο. Bάσει όμως ενός ιεροδικαστικού εγγράφου που σώζεται στο οθωμανικό αρχείο της μονής πρέπει να χρονολογηθεί στο έτος 1566. Μετά την κοίμησή του ενταφιάστηκε στο ιερό του καθολικού της Mονής Μυρσινιωτίσσης.

Αρχική       ·     Μονές Χίου       ·     Μονές Λέσβου      ·    Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Χίο