ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ

Λεωφ. Δημοκρατίας 16

Τηλ. 22540-25560

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα

Οι μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Μύρινας, Γιαννακή Ελένη,Κυριάκου Ραφαηλία, Κρομμυδέλλη Φωτεινή - Ιωάννα , Μανωλέρη Βαϊανή, Παλατιανός Μάριος  ΧαράλαμποςΑφιώνης Παναγιώτης Αναστάσιος,  βρέθηκαν στο Gheorgheni της Ρουμανίας από 2 έως 9 Δεκεμβρίου 2018, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ «IncubatorforFutureEuropeanEntrepreneurs» («Δημιουργώντας μελλοντικούς ευρωπαίους επιχειρηματίες»). Τους μαθητές συνόδευαν η διευθύντρια του σχολείου κ. Τζαννή Βασιλική, και η συντονίστρια του προγράμματος κ. Γιαμαρέλου Μαρία. Το ταξίδι ξεκίνησε με τη γνωριμία της πόλης του Βουκουρεστίου και της ιστορίας της Ρουμανίας.

 

Η επίσκεψη στο Gheorgheni της Ρουμανίας άφησε πολλές θετικές εντυπώσεις, αναμνήσεις και εμπειρίες στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετείχαν στη συνάντηση. Η συνάντηση στο Gheorgheni αποτέλεσε την αρχή της συνεργασίας σχολείων της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Λιθουανίας και της Ελλάδας. Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση των χωρών και των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και με ένα μουσικό-χορευτικό πρόγραμμα υποδοχής από το σχολείο της Ρουμανίας. Συνεχίστηκε με την παρουσίαση των προτάσεων των επιχειρηματικών σχεδίων των μαθητών.

Όλες οι παρουσιάσεις και οι προτάσεις αποδείκνυαν το υψηλό επίπεδο των συνεργαζόμενων σχολείων και τις προσεγμένες εργασίες των μαθητών κάτω από την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια επιχειρηματικότητας, ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη λήψη απόφασης και την ίδρυση μιας επιχείρησης, συνεργάστηκαν ομαδικά με μαθητές από άλλες χώρες, και ασκήθηκαν στην παρουσίαση των ιδεών τους μέσα από ένα παιχνίδι γνώσεων και διαμόρφωσης απόψεων. Η επίσκεψη σε επιχείρηση της περιοχής, το εργοστάσιο επίπλων Larix, τους έδωσε μια ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας και το στήσιμο μιας επιχείρησης και τους προετοίμασε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ως μελλοντικοί επιχειρηματίες. Η κατασκευή χριστουγεννιάτικων  στολιδιών τα οποία πουλήθηκαν για την ενίσχυση μαθητών του σχολείου ήταν μια εθελοντική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο μουσείο της πόλης, στο Bran και στον πύργο του Δράκουλα και στο Brasov οδήγησαν τους μαθητές στη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, ενώ με την επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης διαμόρφωσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή, τους κατοίκους και τον τρόπο διοίκησης της πόλης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το αλατωρυχείο SalinaMine, στην πόλη Praid, και την μεσαιωνική πόλη Sighisoara και να γνωρίσουν από κοντά πτυχές της ζωής των κατοίκων στο πέρασμα των αιώνων.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε στην Αθήνα με την εκπαιδευτική επίσκεψη  στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους για τους σκοπούς του Ιδρύματος και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, επισκέφτηκαν την Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Τέλος, μετέβησαν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και παρακολούθησαν εκπαιδευτική προβολή στο πλανητάριο.

Οι δράσεις του προγράμματος συνεχίζονται με συνεργασία των σχολείων, προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς επιχειρηματίες και τις επόμενες εκπαιδευτικές συναντήσεις. 

 

Μύρινα, 17-12-2018